Logo KIVI

Corrie Balemans, ervaringsdeskundige

Corrie Balemans is vrijwilliger bij Stichting KIVI
Corrie Balemans, ervaringsdeskundige

Corrie wil mensen inspireren door haar belevingswereld en ervaringen te delen met anderen. Zij is geheel blind en moet het dus vooral hebben van tast, geur en gehoor en heeft niets aan nonverbale communicatie. Dankzij deze uitzonderlijke kijk op de wereld versterkt zij ons team.

‘Je bent zo gewend om naar de dingen om je heen te kijken. Maar zou je ook kunnen dansen op discomuziek als je het zonder geluid en beeld moet doen en het alleen moet hebben van de trillingen? Er zijn dove mensen die dat kunnen.

Over ‘mooi’ kunnen we verschillend denken. Als de cake precies zo uit de oven komt als de afbeelding in het receptenboek, zal iedereen zeggen: ‘Mooi gelukt.’ Maar een ingezakte cake kan beter smaken. Misschien zien je vader en moeder meestal wat je hebt getekend, omdat je goed hebt gekeken hoe het eruit zag. Maar heb je ook al eens geprobeerd te tekenen wat je voelt?

Als ik ‘schilderen’ zeg denk je meteen aan verf en kwasten. Maar met touw, zand of vilt kun je ook prachtige schilderijen maken. Al die dingen voelen verschillend aan en door dat gevoel kan er een idee in je hoofd opkomen over wat je gaat maken. Je laat je inspireren door wat je voelt. En zo kan dit ook gaan met geuren en geluiden. Ze kunnen je in een stemming brengen, terwijl je niet ziet waar ze vandaan komen. Zo krijg je de ruimte om zonder beelden te zien wat je wilt zien en te dwalen in je eigen wereld.

Zoals je samen kunst kunt maken, zo kun je er ook samen naar kijken, luisteren, het aanraken en elkaar vertellen wat je daarbij denkt. Dat noemen we ook wel kunst consumeren. Kunst is een goede hulp om te begrijpen hoe mensen die slecht of niets kunnen zien of horen, de wereld om zich heen beleven. Maar het helpt ook om te ontdekken dat iets mooi kan zijn door iets weg te laten. Zo kan het zijn dat je een zin uit een boek zo mooi vindt, dat je die beter onthoudt dan het verhaal.
Bij de afdruk van een vogel op de ruit, denk je eerder na over een naar vrijheid verlangende vogel, dan wanneer je een vogel in een kooi ziet. Je hoeft een beekje niet te zien om van het kabbelende water te genieten,’ Corrie Balemans