De partners van Stichting KIVI initiëren projecten om participatie en welzijn te bevorderen. Ieder met zijn specialisatie welke zij bundelen om gezamelijk bijzondere projecten of producten te ontwikkelen. Hieronder vind je een greep uit het aanbod dat is ontstaan uit dit samenwerkingsverband. Klik op onderstaande links voor meer informatie.
Weergaaf in geur en kleur in het Van Abbemuseum
Zie je wel(?), een project voor non-visuele kunstbeleving
Zie je wel(?) bij Zorgcentrum Koningsvoorde
Boek Je zintuigen als inspiratie
L'armoire, een multifunctionele kast
BSO-programma 'Hoe zie jij de wereld?'
Participatieproject 't Laar maakt... van u een kunstenaar!
Participatieproject Hoe zie jij de wereld?
Een fotoserie bestaande uit diverse portretten en scènefoto's in de sfeer van Hollywood 50's.
Het prachtige resultaat van een project dat Jimke Joling en Manon Peters, samen met de acteurs van Tiuri hebben gerealiseerd in 2012 en 2013. Vanuit de beeldtaal van stijliconen wilden zij het talent van de Tiuri acteurs in de spotlights te zetten.
"We wilden het talent van de spelers in beeld brengen, met de glamour en verhalen van oude filmsterren: James Dean, Marilyn Monroe, Marlon Brando, Clint Eastwood, Audrey Hepburn... Dat is wat we gedaan hebben en we zijn super enthousiast over het resultaat!"
Meer info
De zesde editie van Young Art Night in het Van Abbe Museum leverde op 11 april 2015 een avond op voor jonge kunstenaars, muziekliefhebbers, levensgenieters en voor iedereen die de wereld net even anders wil zien. Alle zintuigen kwamen aan bod, er waren zelfs speciale rondleidingen voor doven en slechthorenden waarbij de kunstwerken mochten worden aangeraakt. Carlijn Stevens (concept en geur) bracht samen met Sarah Bostoen (dans) en Johan Reijnders (slagwerk) een performance op zaal. De geurografie, een choreografie met geur, was een bijzondere onderbreking tijdens het museumbezoek. De geuren waren gebaseerd op de kunstwerken die in de zaal te zien zijn en dus speciaal ontwikkeld en gekozen voor deze avond. Het rook onder andere naar vers gemaaid gras, rozen, benzine en pepermunt. Dans en slagwerk was volledig geïmproviseerd, met elkaar en de geuren als inspiratie. Op https://www.facebook.com/Geurbeleving zie je een korte impressie van de performance. En hoe fantastisch zou het zijn als je de geuren er ook bij kon ruiken!
Foto's: Bram Saeys en het Van Abbemuseum
In het teken van Zie je wel(?) is Stichting KIVI een groot project gestart waarbij amateurkunstenaars met een visuele beperking een jaar lang samenwerkten met professionele kunstenaars en onder begeleiding van een persoonlijk kunstmaatje.
De kunstenaars:
Kun je kleuren voelen? Herinneringen ruiken? Beelden horen? Met je handen kijken?
In januari 2015 kwamen ruim 500 mensen dit ervaren bij Zorgcentrum Koningsvoorde in Tilburg. Een selectie van de resultaten van het afgelopen projectjaar vormde een unieke BelevingsExpositie langs de uitgestippelde route.
Bekijk hier het filmpje voor een impressie van dit bijzondere project.
Sponsoren
Wij danken het VSB-fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Laag Catharijne en Fonds Sluyterman van Loo enorm voor de ondersteuning van dit project. Ook zonder Paul van Empel presentatiesystemen, de medewerking van Zorgcentrum Koningsvoorde, alle gidsen en helpende handen was dit project niet zo'n succes geworden.
Zie je wel(?) is een project dat de bestaande kunst te buiten gaat en een bredere werking in de maatschappij nastreeft: d.m.v. kunstbeoefening en -beleving in verschillende disciplines spreken we alle zintuigen aan.
Een Zie je wel(?)-expositie kan gezien worden als een tijdelijk environment: een kunstzinnige vormgeving van een bepaalde ruimte zoals een kamer, theater, straat of plein waarbij verschillende materialen, bewegingen, klank, geur, licht en andere communicatiemiddelen een rol spelen.
Je kunt er met het Zie je wel(?)-team dat bestaat uit professionals en ervaringsdeskundigen achter komen hoe de zintuigen ingezet kunnen worden om kunst te beoefenen, te beleven of als middel te gebruiken.
Zij bieden ook originele workshops, projecten op maat, bijzondere exposities, interactieve meubels voor in de zorg, trainingen, cultuureducatie en lesmiddelen.
Een zoektocht naar kunstzinnige vorming en communicatie
Jofke van Loon, kunstenares en schrijfster van dit boek, gelooft dat ieder wordt geacht zelf een ontwikkelingsweg te gaan en zijn inzichten te verdiepen om van daaruit zijn werk in de wereld te kunnen verrichten. Je zintuigen als inspiratie is er voor mensen die door middel van kunstzinnige vorming zichzelf willen ontplooien en wellicht hun verhaal willen delen met anderen.
Onze maatschappij is steeds meer visueel ingesteld, maar kijken we wel alleen met onze ogen? We horen, voelen, ruiken, proeven en beleven onbewust veel meer dan we in de gaten hebben. Het is tijd dat we bewuster om leren gaan met deze informatie: inspiratie krijgen en mogelijkheden zien die ons helpen onze ideeën vorm te geven. Met dit boek als handleiding ontdek je dat nieuwsgierigheid, onervarenheid of een (lichamelijke) beperking juist tot nieuwe inzichten kan leiden!
Dit boek is hét voorbeeldproject, dat valt binnen de KIVI-doelstelling. Jofke van Loon, initatiefneemster van Stichting KIVI, schreef dit boek. Marlou Vrijsen hielp bij het redigeren. Maarten van den Beemt illustreerde het boek tot een lust voor het oog. Meer dan tien professionele kunstenaars vertellen hun verhaal en Frans van der Meer en Jeanne van Midde spraken het luisterboek in. Meer informatie en het boek bestellen kan hier.
Maarten van den Beemt ontwikkelde het meubel L'armoire in samenwerking met onze vrijwilliger Harrie van Loon en reïntegratiebureau Coulant.
Stichting KIVI bracht deze partijen bij elkaar. De externe partij Tafel en Ambacht heeft de kast geproduceerd en gelanceerd bij Meesterlijk, de beurs voor design en ambacht. Momenteel maken al verschillende mensen en organisaties gebruik van dit multifunctionele designmeubel.
Vijf van onze kunstenaars verzorgden vijf middagen een Naschoolse workshop voor de kleuters van Basisschool De Triangel in Tilburg. Het thema was 'Hoe zie jij de wereld?'
Bewoners en familie hebben in 15 bijeenkomsten samen een geweldig kunstwerk gemaakt dat te zien is op het Binnenplein van Servicecentrum Het Laar. Na afloop heeft Weergaaf hiervan een fotoboek gemaakt als aandenken aan het creatieve proces dat we samen hebben doorgemaakt. Deze foto's laten we ook hier graag aan jullie zien. Kijk hier voor een impressie.
In Nederland zijn er ruim 320.000 mensen slechtziend of blind. De laatste jaren stijgt zelfs het aantal mensen met een visuele beperking. Deze mensen worden dagelijks geconfronteerd met het feit dat ze niet meer kunnen wat voorheen vanzelfsprekend was. Het zou mooi zijn als er weer kleur in hun leven komt!
Jofke van Loon heeft een methode uitgevonden waarmee zij onze visuele wereld kan vertalen naar een voelbare. Blinde en slechtziende mensen kunnen hierdoor de gevoelswaarde van kleuren beleven, leren waar er schaduw is bij een bepaalde lichtbron, welke middelen we in kunnen zetten om ruimte en diepte te suggereren.
Stagiaires van Studio Xplo en vrijwilligers van Stichting KIVI werken mee aan de productie van de leermiddelen en het doen van behoefteonderzoeken. Frans van der Meer sprak het audioboek in en Maarten van den Beemt toverde de theorie om tot een grootletterboek.
voor Kunst & Cultuur... Natuurlijk!
Na vier edities 'Festival Xplosief, voor Kunst & Cultuur... Natuurlijk!' kunnen we oprecht zeggen, dat er een organisatietalent schuil gaat in de ondernemende kunstenares Jofke van Loon. Zij toverde De oude Schouten Hofstad in Gilze om tot een paradijs voor natuur en kunstliefhebbers. Zo'n twintig kunstenaars presenteerde hun werk aan ongeveer 500 bezoekers per editie.
Het filmpje van Tulio Laanen geeft een leuke impressie van het evenement op 1 juli 2012:
Bent u op zoek naar een origineel programma voor een bijzondere gelegenheid?
Dan trommelt Jofke graag haar netwerk voor u op om een bijzonder programma samen te stellen. U kunt denken aan exposities, demonstraties, presentaties en workshops op het gebied van: schilderen, tekenen, fotografie, geuren, keramiek, textiele vormgeving, airbush, proeverijen, performances, lezingen, muziek etc.
Richtlijn prijs
Het organiseren van een dergelijk evenement van een dag van 5 á 6 uur met minimaal 10 exposities, demonstraties en/of kennismakingsworkshops van diverse disciplines en voor diverse leeftijden en/of doelgroepen kost gemiddeld €5.000,00 (excl BTW, locatie, meubels kramen, catering etc). Boeking geschiedt minimaal vijf maanden vooraf.
Stichting KIVI is in 2011 het leven geroepen om een breed en bijzonder aanbod binnen de culturele sector zichtbaar te maken. Het aanbod is er op gebaseerd dat het beoefenen en beleven van kunst voor iedereen toegankelijk(er) wordt, ongeacht lichamelijke, geestelijke, verstandelijke, financiële beperkingen of ongeacht culturele achtergrond.
Kunst is verrijkend en ontplooiend en we zijn van mening dat participeren aan kunst niemand ontnomen mag worden. Specifieke doelgroepen bij kunst betrekken is van maatschappelijk belang en kent vele voordelen. We hanteren hierbij vaak de woorden:
Om de missie van hierboven te delen met het Tilburgse publiek organiseerden we Art 4all, een Kunst Happening. Dit evenement vond plaats in het kader van de Week van de Amateurkunst (WAK) op 3 juni 2012 in en om De Verdieping aan de St. Annastraat 20 in Tilburg. Bekijk de filmpjes voor een leuke indruk:
Ook het filmpje van de gemeente Tilburg geeft een leuke impressie.
In oktober 2011 organiseerde onze coördinator Jofke van Loon een openbare schilderworkshop bij het Zuiderkwartier om te laten zien waar de kersverse stichting voor staat. Deze Multifunctionele Accomodatie van ContourdeTwern is gelegen in de impulswijk Trouwlaan/ Uitvindersbuurt in Tilburg. Kinderen van basischool de Triangel, wijkbewoners, senioren... iedereen kon gratis meeschilderen op 10 grote schilderijen die waren voorbewerkt door stagiaires van Studio Xplo en gesponsord door Antoon de Jong.
De aftrap van Stichting KIVI was geslaagd, kijk maar:
In 2013 vroeg een participatiemedewerker van ContourdeTwern aan Jofke of zij een paricipatiekunstproject kon verzorgen aan twee scholen uit een impulswijk waarvan een school speciaal onderwijs. Zo gezegd, zo gedaan. Jofke nam Corrie Balemans mee naar de scholen, die vertelde hoe zij naar de wereld kijkt. Dit was een indrukwekkende ontmoeting aangezien Corrie haar hele even blind is. De leerlingen schreven een opstel over hoe hun bijzondere kijk op de wereld, maakten daar tekeningen van en zo werkten de leerlingen van Basisschool De Alm en SBO Zonnesteen onder leiding van Jofke samen toe naar een openbaar kunstwerk. Dit werk is te zien aan de linkerzijgevel van de JUMBO aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg. Impressie