Bestuur en medewerkers

Achter de schermen...

Stichting KIVI wordt geleid door een enthousiast bestuur en bevlogen vrijwilligers die zich met bezieling inzetten om kunst toegankelijk(er) te maken voor iedereen.


Voorzitter: Carlijn Meijs Stevens

Penningmeester: Frans de Brouwer

Secretaris: Marlies van der Linden

Ervaringsdeskundige: Corrie Balemans

Timmerman: Harry van Loon

Oproepkracht: Gaby Verwijmeren

Oproepkracht: Ann van LoonJofke van Loon

De oprichter van KIVI

  • Om kunstparticipatie voor blinde en slechtziende mensen toegankelijker te maken richtte Jofke in 2010 Zie je wel(?) op.
  • Maar: Jofke vond dat kunstparticipatie niet alleen ook voor mensen met een visuele beperking toegankelijk zou moeten zijn! Daarom richtte zijin 2011 Stichting KIVI op.
  • In 2013 lanceerde zij haar boek Je zintuigen als inspiratie voor mensen die graag geïnspireerd worden bij hun zoektocht naar kunstzinnige vorming en communicatie.
  • Sinds 2014 ontwikkelde zij de Taktila methode voor non-visuele kleurbeleving, beeldvorming en kunstparticipatie. Medio 2017 werd deze methode middels een leermiddelenkist, grootletterboek, audiobestanden en hulpmiddelen overdraagbaar aan derden. Momenteel wordt er gewerkt aan de introductie van deze nieuwe methode.

Professionele kunstenaars en culturele organisaties die zich kunnen vinden in het gedachtegoed van Jofke en hun werk graag delen met een specifieke doelgroep, kunnen zich aansluiten bij Stichting KIVI.

www.Jofke.nl
Marlies van der Linden, secretaris

Toen mijn pensioen naderde zocht ik een manier om mijn secretariële kennis en ervaring te blijven inzetten. KIVI kwam op mijn pad en trok mijn aandacht, mede omdat ik een kunstliefhebber ben.
Tot dan had ik nog nooit van KIVI gehoord. Dat is erg jammer, weet ik nu.
Gelukkig heeft u ons wel gevonden, want u kijkt nu naar dit stukje tekst. Dank voor uw bezoek aan onze website.

 

Wat ik met kunst heb? Ik bezoek graag musea en bekijk graag kunstdocumentaires en kunstboeken. Ik ben vooral een kunstconsument, hoewel ik als kind heel wat getekend, geschilderd en gefröbeld heb.

Ik zocht de definitie van het woord kunst op.
Kunst is het product van creatieve menselijke uitingen en ook het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken.
Klinkt enigszins hoogdravend als je het zo leest. Misschien dat veel mensen daarom denken dat kunst voor bepaalde klassen is, dat er status aan verbonden is. Jammer, want kunst is voor iedereen en iedereen kan van kunst genieten. Of je nu kijkt naar kunst of zelf kunst maakt.

 

Kunst ervaren is iets subjectiefs, vind ik. Een kunstwerk spreekt je aan of spreekt je juist niet aan. Kunst roept emoties, gevoelens, vragen en verwondering op bij de kijker. En daarvoor hoef je geen kenner te zijn. En als maker van kunst kun jij jezelf uiten en via je creatie communiceren.

Ik vind dus, samen met KIVI, dat kunst voor iedereen beschikbaar, benaderbaar en beoefenbaar moet zijn, voor mensen van alle leeftijden en achtergronden en juist ook voor mensen voor wie kunst scheppen of kunst beleven niet direct voor de hand ligt.
Dus kijk eens verder op onze site of kom nog eens terug.
Heeft u vragen, ideeën of suggesties, laat het ons weten! Uw opmerkingen zien wij graag tegemoet.
En onthoud: Kunst Is Voor Iedereen!

 

Marlies is bereikbaar via:

secretariaat(_AT_)kunstisvooriedereen.nl
.


Marlies van der Linden is secretaris van Stichting KIVI 

Top


Frans de Brouwer, penningmeester

Momenteel heb ik een parttimefunctie van twee dagen per week op de financiële afdeling van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Voorheen was ik assistent accountant bij ABAB.
Mijn hobby's zijn tuinieren, fietsen, sporten, verre reizen maken en kennissen helpen met het verzorgen van hun aangiften inkomstenbelasting.
Ik ben ongehuwd 63 jaar en heb twee dochters en een kleinkind.
Door mijn deeltijdbaan en aankomende pensionering komt er tijd vrij voor maatschappelijk werk.


Omdat de stichting KIVI goed en belangrijk werk verricht op sociaal gebied heb ik mij beschikbaar gesteld voor de functie penningmeester. Ik ben ook penningmeester van de CDA-afdeling van de Gemeente Goirle en Riel.


Frans de Brouwer Penningmeester Stichting KIVI 

Top


Carlijn Stevens, algemeen bestuur

Aangenaam, mijn naam is Carlijn Meijs-Stevens. Vanaf het eerste moment ben ik betrokken bij Stichting KIVI. Voor mij een bijzondere organisatie waar expertise samen komt en ingezet wordt tijdens inspirerende projecten. Met gelijkgestemden kunst toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht beperkingen. Dat is waardevol, nodig en geeft voldoening.

Ik ben altijd aanbieder geweest bij KIVI en heb daarnaast mijn ondernemerschapskwaliteiten ingezet in de werkgroep Zet KIVI op de kaart. Omdat mijn bedrijf Weergaaf voor onbepaalde tijd met sabbatical gaat en ik in dienstverband ga werken verandert ook mijn rol van aanbieder naar algemeen bestuurslid. Want ik wil met alle plezier betrokken blijven bij de stichting.

Mijn focus als bestuurlid leg ik graag op verbinden. Het vinden van linken met andere projecten/organisaties/bedrijven zodat onze gezamenlijke expertise op de goede plek het best tot zijn recht komt.

Iedereen heeft recht op inspiratie, verwondering, en ontmoeting. Kunst is daarvoor een prachtige bron en een krachtig middel.

Ik zie je graag bij een van de KIVI projecten of evenementen!

Meer info over Carlijn vind je op Linked In.

 

 


Carlijn Meijs Stevens is bestuurslid van Stichting KIVI 

Top


Timmerman, Harry van Loon

Harry van Loon is timmerman en zet zich in voor het maken van presentatiemiddelen voor projecten van Stichting KIVI.

Zo heeft hij o.a. de donkere kamer en presentatietafels van Zie je wel(?) ontworpen en gemaakt.


Harry van Loon is timmerman bij Stichting KIVI 

Top


Oproepkracht, Gaby Verwijmeren

Vanuit de ervaringen die Gaby bij Stichting KIVI heeft opgedaan als vrijwilligster toen ze in een re-integratie traject zat is ze zich blijven inzetten. Het mooie aan KIVI vindt ze daarom ook dat zij openstaan voor mensen van allerlei doelgroepen, om hen de kans te bieden kunst te ervaren en dan ook nog eens met verschillende zintuigen. Daarbij komt kijken dat ze een creatieve kijk heeft en krijgt ze er energie van om te werken in een creatieve omgeving met mensen waarvan hun interesse ook bij kunst ligt.
KIVI is voor haar een encyclopedie op het gebied van kunst. Omdat ze van alles te bieden hebben wat met kunst te maken heeft, en zelfs nog meer dan dat. Op die manier wordt het mogelijk gemaakt dat kunst voor iedereen kan zijn. Verder vindt ze het persoonlijke, de sfeer en de leuke collega's erg prettig.
Er wordt gekeken naar wat je wél kan en Gaby voelt zich iedere keer weer welkom!
 

Top


Ervaringsdeskundige, Corrie Balemans

Corrie wil mensen inspireren door haar belevingswereld en ervaringen te delen met anderen. Zij is geheel blind en moet het dus vooral hebben van tast, geur en gehoor en heeft niets aan nonverbale communicatie. Dankzij deze uitzonderlijke kijk op de wereld versterkt zij ons team.

 

‘Je bent zo gewend om naar de dingen om je heen te kijken. Maar zou je ook kunnen dansen op discomuziek als je het zonder geluid en beeld moet doen en het alleen moet hebben van de trillingen? Er zijn dove mensen die dat kunnen.
Over ‘mooi' kunnen we verschillend denken. Als de cake precies zo uit de oven komt als de afbeelding in het receptenboek, zal iedereen zeggen: ‘Mooi gelukt.' Maar een ingezakte cake kan beter smaken. Misschien zien je vader en moeder meestal wat je hebt getekend, omdat je goed hebt gekeken hoe het eruit zag. Maar heb je ook al eens geprobeerd te tekenen wat je voelt?
Als ik ‘schilderen' zeg denk je meteen aan verf en kwasten. Maar met touw, zand of vilt kun je ook prachtige schilderijen maken. Al die dingen voelen verschillend aan en door dat gevoel kan er een idee in je hoofd opkomen over wat je gaat maken. Je laat je inspireren door wat je voelt. En zo kan dit ook gaan met geuren en geluiden. Ze kunnen je in een stemming brengen, terwijl je niet ziet waar ze vandaan komen. Zo krijg je de ruimte om zonder beelden te zien wat je wilt zien en te dwalen in je eigen wereld.

Zoals je samen kunst kunt maken, zo kun je er ook samen naar kijken, luisteren, het aanraken en elkaar vertellen wat je daarbij denkt. Dat noemen we ook wel kunst consumeren. Kunst is een goede hulp om te begrijpen hoe mensen die slecht of niets kunnen zien of horen, de wereld om zich heen beleven. Maar het helpt ook om te ontdekken dat iets mooi kan zijn door iets weg te laten. Zo kan het zijn dat je een zin uit een boek zo mooi vindt, dat je die beter onthoudt dan het verhaal.
Bij de afdruk van een vogel op de ruit, denk je eerder na over een naar vrijheid verlangende vogel, dan wanneer je een vogel in een kooi ziet. Je hoeft een beekje niet te zien om van het kabbelende water te genieten,' Corrie Balemans


Corrie Balemans is vrijwilliger bij Stichting KIVI 

Top


Oproepkracht, Ann van Loon Maas


Ann van Loon Maas is oproepkracht bij Stichting KIVI 

Top